Ettor och nollor – Behind the Scenes

I senaste numret av Behind the Scenes intervjuas VQ:s grundare Ann Björk om digitalisering och vilken påverkan teknikutvecklingen kommer att ha på juristbranschen.

I artikeln “Ettor och nollor – den tredje industriella revolutionen” skriver Alfred Holmgren om digitalisering i olika branscher, bland annat juristbranschen, och hur processer automatiseras och prispressas i digitaliseringens hjulspår.

I artikeln intervjuas Ann Björk, som tillsammans med Helena Hallgarn grundat den juridiska webbtjänsten VQ Legal.

– Juridiken har länge varit en traditionsbunden bransch med debitering per timme av genomfört arbete, vilket har gjort att det tidigare inte har funnits incitament för effektivisering och digitalisering, berättar Ann Björk. Men nu har branschen mognat och teknikutvecklingen börjar komma ifatt även här. Det kommer innebära en stor omställning för juristbranschen. Jurister kommer behöva förändra sitt arbetssätt, genom att t.ex. utnyttja teknik för informationsinhämtning och rutinuppgifter och själva fokusera på analys och komplexa frågor.

VQ har själva tagit fram ett digitalt arbetsverktyg – VQ Legal – som stöd för att på ett modernt och kostnadseffektivt hantera juridiska ärenden. Med VQ Legal automatiseras skapandet av vissa juridiska dokument, t.ex. vid nyemissioner. Att producera alla nödvändiga dokument tar normalt över fem timmar, men går att utföra på en kvart med hjälp av VQ Legal, bara genom att fylla i ett webbformulär.

– Många jurister känner sig hotade av utvecklingen, men vi vill visa på vilka möjligheter som finns till ökade vinstmarginaler och intressantare uppgifter om man fokuserar på rätt saker och ser över sina processer, förklarar Ann Björk.

Läs hela artikeln här: Behind the Scenes Ettor och nollor

Share