Utmanande framtid för jurister – InfoTorg Juridik

Hur ser framtiden ut för jurister och advokatbyråer? Richard Susskind tog sig an ämnet under gårdagens konferens som arrangerades av VQ.

Frågetecknet i titeln på hans bok “The end of lawyers?” är viktigt, sade Richard Susskind i sitt anförande som inledde konferensen. Han tycker att man ska se de förändringar som är på gång som möjligheter. Den traditionella advokatbyrån är visserligen hotad. För advokatbyråer som är villiga att ändra sitt arbetssätt och tänka i nya banor finns det däremot stora möjligheter.

Susskind menar att klienter i första hand efterfrågar legal risk management – man vill ha juridisk hjälp för att undvika tvister, inte bara hjälp med att lösa tvister som redan uppkommit. Advokatbyråer måste börja agera mer proaktivt.

I paneldebatten lyfte Stefan Erhag, Advokatfirman Delphi, fram att man diskuterar mycket kring alternativa prismodeller. Men enligt Susskind är det en kortsiktig lösning som bara leder till besparingar på 10 procent. Timdebitering ser han som att jurister får betalt för att vara ineffektiva. Andra förändringar krävs. Han tycker till exempel inte att man kan fortsätta organisera sig som en pyramid med en bred bas av juniora jurister. Här kommer nya företeelser som legal outsourcing, off-shoring och “lawyers on demand”, in.

– Marknaden drar åt ett håll där man är beredd att betala för expertis men inte för de stora delar av arbetet på en advokatbyrå som är rutinarbete. Det behöver inte skräddarsys för varje klient utan kan standardiseras och systematiseras.

Läs hela artikeln här.

Share